Eco North – kansainvälistymistä, ekologisuutta ja yrittäjyyttä

Eco North on kansainvälinen nuorten aktivointihanke, jonka Leader Kuudestaan toteuttaa yhteistyössä virolaisen, puolalaisen ja kolmen latvialaisen Leader-ryhmän kanssa. Eco Northissa tärkeitä teemoja ovat kansainvälistymiseen, ekologisuuteen ja yrittäjyyteen liittyvät mahdollisuudet.

– Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä alueen 4H-yhdistysten ja kuntien nuorisotoimien kanssa. Toimet aloitettiin lokakuun 2018 alusta, kertoo kansainvälistymiskoordinaattori Jenni Savolainen ja jatkaa:

– Vuoden alussa lähti liikkeelle kaikki alueen kunnat kiertävä ympäristöaiheinen pakopeli. Parhaillaan on menossa pakopeli Alavudella. Kesäkuusta syyskuun loppuun pakopeli on Ähtärissä Pirkanlinnassa ja lokakuussa Kuortaneen nuorisotiloilla. Pakopelissä tulevat tutuksi keinot, joiden avulla jokainen voi toimia ekologisemmin arjessaan. Lapset ja nuoret tutustuvat esimerkiksi kierrättämiseen, veden säästämiseen ja ympäristöystävällisempiin tapoihin matkustaa.

Eco Northissa järjestetään myös kv-kerhoja lapsille ja jatketaan sekä vakiinnutetaan Kuudestaan ry:n nuorisojaoston toimintaa.

Nuorisovaihtoihin odotetaan päätöksiä

Syksyllä etsittiin nuoria, jotka olisivat kiinnostuneita hakemaan Opetushallituksen nuorisovaihtoja. Hakemus kirjoitettiin yhdessä nuorten kanssa nuorten ajatuksia ja ideoita kuunnellen sekä etsittiin potentiaaliset organisaatiot ulkomailta, joiden kanssa vaihtoja lähdettiin hakemaan.

– Tällä hetkellä noin 20 nuoren ryhmä Ähtäristä ja Alavudelta on hakenut nuorisovaihtoa Ranskaan lokakuulle ja noin 20 nuoren ryhmä Kuortaneelta Portugaliin syyskuulle. Päätökset Opetushallitukselta tulevat kesäkuun aikana, selvittää Savolainen.

Kansainväliset leirit kesällä 2019

Kesällä 2019 toteutetaan Leader-kumppaneiden kanssa kaksi nuorten kv-leiriä. Ensimmäinen leiri järjestetään Puolassa, Chełmżassa 3.–7.6.2019.

– Osallistujia on yhteensä 30 Suomesta, Virosta, Latviasta ja Puolasta. Leirin teemoja ovat ympäristö- ja yrittäjyyskasvatus, leiriläiset pääsevät mm. tapaamaan yritysvalmentajia sekä tutustumaan ekologiseen matkailuun ja ekoystävällisiin ratkaisuihin, jotka ovat käytössä Puolassa, kertoo Savolainen.

Toinen Leader-leiri järjestetään Kuudestaan ry:n alueella Ähtärissä 29.7.– 2.8. Osallistujia on niin ikään 30 kaikista Leader-kumppanimaista.

– Leirillä tutustutaan mm. suomalaisiin ekologisiin innovaatioihin, kuten pullonpalautusjärjestelmään ja siihen, miten pienetkin alueemme toimijat ovat ottaneet ekologisuuden huomioon. Lisäksi Suomen puhdas, kaunis luonto ja lähiruoka tulevat leiriläisille tutuiksi.

Allianssileirit tuovat kotikansainvälistymismahdollisuuksia

Tulevana kesänä Kuortaneelle saapuu 10 kansainvälisen nuoren joukko Allianssin vapaaehtoisleireille 9.– 21.7. Vapaaehtoiset työskentelevät yleishyödyllisissä tehtävissä.

– Kuortaneella on käynnissä varsinainen tapahtumakuukausi, joten vapaaehtoiset ovat monipuolisesti mukana esimerkiksi Kuhinoiden järjestelyissä. Vapaa-ajalla järjestetään monipuolisesti ohjelmaa paikallisten nuorten kanssa, valottaa Savolainen.

 

 

Posted in