EP:n Leader-ryhmien tulevaisuus näyttää lupaavalta

Eteläpohjalaiset Leader-ryhmät ovat panostaneet yrittäjyyteen ja yhteisöllisyyteen päättyvällä kaudella 2014–2020.

Päättyvällä kaudella 2014–2020 eteläpohjalaiset Leader-ryhmät ovat myöntäneet hankkeisiin yhteensä yli 61 miljoonaa euroa Etelä-Pohjanmaan alueella. Tästä potista reilu 33 miljoonalla euroa on ohjattu yritystukien ja elinkeinollisten hankkeiden rahoittamiseen. Kehittämishankkeita ja yleishyödyllisiä investointihankkeita on tehty 28 miljoonan euron edestä. Kaudella on rahoitettu 25 teemahanketta, joissa on tehty 187 toimenpidettä. Myönteisiä päätöksiä kaudella on tehty yhteensä 1018, joista 332 ovat olleet suoria yritystukia. Yritystukia saaneista alkavia yrityksiä on ollut 99.

– Erityisesti teemahankkeet on tarkoitettu sellaisiksi, että ne houkuttelevat mukaan uusia toimijoita. Uusien toimijoiden kautta osallisuus lisääntyy ja kehittämistyö uudistuu, kertoo Leader Kuudestaan toiminnanjohtaja Paula Erkkilä.

Tällä hetkellä on käynnissä CAP27-valmistelu. Leader-ryhmät uskovat, että Etelä-Pohjanmaalla tulee olemaan hyvät resurssit myös jatkossa.

– Hanke- ja yritystukien osalta siirtymä- ja CAP27-kausi näyttävät lupaavalta Leader-ryhmien osalta, toiminnanjohtaja Hanna-Leena Pihlajaniemi Leader Suupohjasta sanoo.

Hanketukien odotetaan säilyvän kokoluokaltaan samansuuruisina, kuin aiemminkin. Sisällöllisesti ilmastoasiat sekä osaaminen ja digitaalisuus korostuvat tulevissa hanketuissa luultavasti aiempaa enemmän.

Yritysten investointituet jatkuvat nykyisen tyyppisenä, perustamistuissa tulee mahdollisesti isompia muutoksia, joista ei ole vielä tarkempaa tietoa.

– Toiveissa on, että esimerkiksi sivutoimiyrittäjyyteen ja uusiin yrittämisen malleihin sekä omistajavaihdoksiin on tulossa lisää tukimahdollisuuksia, Leader Liiverin toiminnanjohtaja Sinikka Koivumäki.

Tulevan kauden valmistelu

Uusi kausi käynnistyy 2023, siihen saakka toimitaan nykyisillä säännöillä. Tulevalla kaudella haku Leader-ryhmiksi on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe alkoi huhtikuussa 2020 ja päättyy huhtikuussa 2021. Leader-ryhmät valitaan tiettyjen kriteerien mukaan ja valittujen ryhmien toiminta-alue ja tarpeet, verkostot ja voimavarat on kuvattava. Toisessa vaiheessa päätetään myös strategian sisällöt ja siinä on tärkeää saada alueen erilaiset toiveet kuuluviin mahdollisimman laajasti.

– Toisessa vaiheessa 2021 vuoden aikana päätetään ryhmän strategian tavoitteet, suunnitellut toimet ja mittarit, joilla tuloksia tarkastellaan, kuvailee toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää Leader Aisaparista.

Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät haastavat kaikki alueen asukkaat osallistumaan oman Leader-ryhmänsä CAP27-strategian valmisteluun. Lisätietoja saat seuraamalla Leader-ryhmien tiedotusta nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

– Jos on ideoita, kuinka aluetta voisi kehittää, voi olla myös suoraan yhteydessä paikalliseen Leader-ryhmään.

Posted in