Hevosille hyvinvointia ja kuntoutusta Seinäjoella

 

Mikä on tuo uusi rakennus, josta kuuluu loisketta ja hevosten hirnuntaa? Kyseessä on Jaana Metsärannan perustama hevosten kuntoutus- ja hyvinvointikeskus, jossa hevosten on mahdollista käyttää erilaisia kuntoutusvälineitä. Uutta rakennusta sekä laitteistoa varten on saatu maaseudun yritystukea, viime vuonna aloitetun hankkeen tulokset alkavat näkyä. Hyvinvointikeskuksessa on käytössä hevosten kävelymatto, vesikävelymatto ja infrapunasauna.

Metsäranta haluaa tarjota hevosille erilaisia kuntoutuspalveluja, jotka auttavat hevosta palautumaan entiseen suorituskykyynsä ennen loukkaantumista tai sairastumista. Myös terveet hevoset voivat hyötyä keskuksen palveluista, ja tarkoitus on parantaa myös niiden suorituskykyä ja hyvinvointia. Metsäranta näki selkeän markkinaraon hevosmaailmassa perustaessaan keskustaan.

– Etelä-Pohjanmaalla on paljon hevosia, mutta kuntoutuspalveluja ei läheltä juurikaan löydy. Erityisesti päiväkuntoutukselle on tarvetta, kertoo Metsäranta.

Yksi keskuksen välineistä on vesikävelymatto. Sillä pystytään tarjoamaan terveelle hevoselle monipuolista vaihtelua harjoitteluun, kohottamaan kuntoa ja parantamaan liikkuvuutta. Vesikävelymatto antaa hevosen lihaksistolle kokonaisvaltaista harjoitusta. Se auttaa myös vamman kuntoutuksessa, sillä vesi kannattelee osaa hevosen painosta, jolloin hevosen nivelet eivät rasitu liikaa. Harjoituksen kesto on 30 minuuttia.

Keskukseen on juuri asennettu suola-infrapunasauna. Sen on tarkoitus hoitaa ihosairauksia, puhdistaa keuhkoja ja rentouttaa hevosen lihaksia. Muutamalla hevosella sitä on testattu ja hevoset nauttivat infrapunan lämmöstä. Laitetta ei löytynyt Suomesta, joten sen hankinta vaati hieman pidemmän etsinnän.

– Hevonen voi hyvin käydä ensin treenaamassa kävelymatolla, ja sen jälkeen palautua suola-infrapunasaunassa, Metsäranta sanoo.

Harrasteravitoiminnassa mukana ollut Metsäranta harkitsi pitkään perustavansa hyvinvointikeskuksen. Sopivan välin avautuessa hän pääsi toteuttamaan suunnitelmansa, ja pystyy nyt tarjoamaan kuntoutusta ja hyvinvointipalveluja asiakkaidensa hevosille. Maaseudun yritystuen mahdollisuudesta hän sai muilta hevosalan yrittäjiltä, jonka jälkeen asiointi ELY-keskuksen kanssa on sujunut selkeästi ja täsmällisesti. Tuki mahdollisti monipuoliset laitehankinnat.

Metsäranta on askel askeleelta päässyt lähemmäs kokonaisvaltaista hyvinvointikeskusta. Kuntoutettavia hevosia on käynyt tallilla säännöllisesti heti, kun saimme asennettua vesi-ja kävelymaton, myös pidempiaikaisia kuntoutettavia on ollut muutama. Markkinointi käynnistyy tämän kevään aikana, kun saamme vielä hankittua laserlaitteen ja huippukylmälaitteen.

Storm Pro Oy on saanut maaseutuohjelmasta yritystukea hevosten kuntoutus- ja hyvinvointikeskus investointiin. Tuen suuruus on 20% kokonaiskustannuksista.

Lisätiedot hankkeen rahoituksesta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta Reijo Kivimäeltä, 0295 027 570.

Takaisin uutiskirjeeseen »

Budjetti

Tukiprosentti

Rahoittaja

Tukityyppi

Toteutusalue

Toteutusaika