Moobeli Oy tuo markkinoille kierrättämistä helpottavan innovaation

Hanna Sirama on vastannut Koria-malliston suunnittelusta ja kehittelystä.

Alavutelaistaustainen yrittäjä Hanna Sirama on juuri saanut myyntiin kehittelemänsä huonekaluinnovaation; optimoidut ja helppokäyttöiset kalusteet helpottamaan kotitalouksissa tapahtuvaa kierrättämistä ja lajittelua. Kalusteet valmistetaan Kauhajoella ja ne on juuri saatu myyntiin yrityksen vasta-avatuille verkkosivuille.  Kuudestaan ry:n myöntämä perustamistuki auttoi yrittäjää alkuun.

Hanna Sirama valmistui Alavuden lukiosta vuonna 1996 ja opiskeli sen jälkeen Vaasassa kauppatieteiden maisteriksi ja kansainvälisen kaupan tradenomiksi. Hän on toiminut valmistumisen jälkeen pääkaupunkiseudulla ICT-alalla kouluttajana ja johtanut erityyppisiä myyntiprojekteja. Kokopäiväiseksi yrittäjäksi Sirama siirtyi vuonna 2004. Hän on toiminut useassa startup-yrityksessä ja erilaisia liikeideoita syntyykin lähes päivittäin.

Myös idea kierrätyskalusteesta lähti omasta tarpeesta ja vallitsevasta ilmapiiristä. Kiinnostus ekologisia ratkaisuja kohtaan kasvaa jatkuvasti ja monessa kotitaloudessa on alettu kierrättää. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu, mihin kierrätettävät jätteet saisi siististi jaoteltua.

Kalusteet kätkevät sisäänsä toimivan kierrätysjärjestelmän.

-Kotona pitäisi pystyä lajittelemaan jopa kymmenen erilaista tuotetta, on palautuspullot ja -tölkit, kartongit, muovit, paperit, lasit, biojätteet, sekajätteet ja metallit. Kaikelle tälle ei yksinkertaisesti löydy tilaa keittiöstä, varsinkaan pienissä asunnoissa, joissa yhä useampi asuu. Uudemmissakaan keittiökaapistoissa asiaa ei ole riittävästi huomioitu, kertoo tuotteen ideoinut Hanna Sirama.

Tähän tarpeeseen hän on ideoinut Koria-malliston, sarjan toimivia ja tyylikkäitä kalusteita, jotka kätkevät sisäänsä tarvittavat kierrätysastiat. Sirama on tehnyt tiivistä yhteistyötä tuotteen suunnittelussa ja valmistuksessa kauhajokisen huonekalutehdas P. Rotola-Pukkila Oy:n kanssa, jolla on yli 50 vuoden kokemus laadukkaiden huonekalujen valmistuksesta.

-Leader-hankkeen aikana lähtenyt yhteistyö huonekalutehtaan kanssa vakuutti niin, että huonekalujen tuotanto tulee jatkossa tapahtumaan kokonaisuudessaan Kauhajoella, Sirama kertoo.

Kalusteesta kehitettiin prototyyppi, jonka pohjalta mallisto jalostui kolmeksi eri versioksi: tason alle työnnettävä ja pyörillä liikkuva Komia, kapeita paikkoja varten kaunis ja solakka Korkia sekä erityisesti eteiseen suunniteltu Mukava, jonka päälle voi istahtaa vaikkapa solmimaan kengännauhat. Kalusteet soveltuvat hyvin niin kotiin kuin toimistoille. Kantavana ajatuksena ovat upeat puupinnat ja skandinaavinen muotoilu yhdistettynä erinomaiseen käyttökokemukseen.

Koria-mallistossa on panostettu niin käyttöominaisuuksiin kuin designiin.

Leader-tuki auttoi alkuun

Hanna Sirama haki Kuudestaan ry:ltä yrityksen perustamistukea. Leader-hankkeeseen saatiin sisällytettyä monipuolisesti erilaisia työpaketteja, jotka tukivat uuden tuotteen kehittämistä ja kaupallistamista. Mallistolle on esimerkiksi juuri avattu www.ekosti.fi -verkkosivut, jotka sisältävät myös verkkokaupan.

-Kuudestaan ry:n Leader-tuki on ollut merkittävä ja äärimmäisen tärkeä tuotteen lanseeraamisen ja kaupallistamisen mahdollistamiseksi. Itse hakuprosessi oli aikaa vievin osuus. Hakemuksen jättämisestä kesti neljä kuukautta päätökseen. Neljän kuukauden aikana hakemusta oli välillä täydennettävä. Sain neuvoja ja tukea Kuudestaan ry:stä matkan varrella. Raportointi ja maksatushakemukset olivat itse hakemusta kevyempiä, Sirama kertoo hakemusprosessin vaiheista.

Koronakevät tuotti omia haasteitaan tuotteiden komponenttien toimitukseen, myös tuotteen tunnetuksi tekemiseen ja markkinointiin oleellisena osana kuuluneet messut peruuntuivat. Haasteista kuitenkin selvittiin. Brändi ja myyntikanavat ovat nyt valmiina ja tuote vastaa mitä parhaiten ajan henkeen ja kysyntään niin koti- kuin ulkomailla.

-On mahtavaa, että Koria on vihdoin valmis maailmanvalloitukseen. Siinä on vahva pohjalainen ja kotimainen leima, Sirama päättää.

 

Budjetti

Tukiprosentti

Rahoittaja

Tukityyppi

Toteutusalue

Toteutusaika