Seinäjoen seudun ruokatarinoita etsitään

Seinäjoen seudun uudistuvat ruokatarinat -hankkeessa kerätään ruokatarinoita, jotka sisältävät paikallista ruokatietoa ja -osaamista. Pääkohteena ovat Seinäjoen seudun paikalliset ruokatarinat, ohjeet ja legendat.

– Tarinat voivat olla positiivisia tai negatiivisia ruokailuun tai ruokaan liittyviä tarinoita, kertoo hanketoimija Asta Asunmaa.

Asta Asunmaa kerää Seinäjoen alueen ruokatarinoita.

Ruoka on tunteita herättävä asia. Jokaisella on omat lempi- ja inhokkiruoat ja myös omat ruokamuistonsa.

– Monille rakas koulumuisto on se, kun jouluna sai omenan ja piparin paperipussissa. Se oli erityinen ja harvinainen hetki.

Ruokatarinoita kerätään kunnissa järjestettävissä Tarinailloissa ja niitä voi myös lähettää ProAgrian verkkosivujen kautta lomakkeella, sähköpostitse tai vaikka perinteisellä kirjeellä koko hankkeen ajan. Hankkeen tavoitteena oli kerätä sata ruokatarinaa, mutta tuo määrä täyttyi nopeasti jo hankkeen alkumetreillä.

– Kaikki ruokatarinat käydään läpi ja tarinoista koostetaan julkaisu, Asunmaa lupaa.

Tarinailloissa keskustelunavaajana toimivat esimerkiksi erilaiset ruokakuvat.

Ruokatottumuksemme ovat muuttuneet huimasti viime vuosikymmenien aikana. Ennen 1960–lukua ja kylmäsäilytyslaitteiden ja pakastimien yleistymistä vuodenkierto määritteli sen, mitä lautasella oli. Nykyään kauppojen valikoima on valtavan laaja.

– On hienoa, että tuoreita vihanneksia saa nykyään ympäri vuoden, Asunmaa miettii.

Vastauksissa tuntuu silti toistuvan paikkakuntalaisten mutkaton suhtautuminen ruoanlaittoon.

– Ruoanlaittoon ei suhtauduta liian vakavasti, vaan rennolla otteella. Mutta juhlat ovat eri asia – silloin laitetaan parasta pöytään, Asunmaa summaa.

Positiivisia huomioita ruokatarinoissa on ollut esimerkiksi se, että nykyään myös miehet kokkaavat ja sukupuoliroolit keittiössä ovat vapautuneet. Toinen huomionarvoinen seikka on ruoan ulkonäkö.

– Enää pelkkä maku ei riitä, vaan moni tahtoo kuvata ruoka-annoksensa sosiaaliseen mediaan. Annoksen on oltava visuaalisesti houkuttelevan näköinen.

Erityisen ajankohtaisena ja mielenkiintoisena seikkana Asunmaa pitää koronan vaikutusta ruokatarinoihin. Onko ruokaan ja ruokailuun suhtauduttu eri tavalla poikkeuksellisina viikkoina?

– Voi olla, että nykytilanne muuttaa suhtautumista omavaraisuuteen. Ehkä kokkailusta innostutaan uudella tavalla ja vaikka omien yrttien kasvattaminen alkaa kiinnostaa ihmisiä enemmän.

 

Hankkeen toteutusaika on 1.10.2019–31.3.2021. Hankkeen toteuttaa ProAgria Etelä-Pohjanmaa ry/Maa- ja kotitalousnaisten ryhmä yhteistyössä Turun yliopiston elintarvikekehityksen Seinäjoen tutkimusyksikön kanssa.

Budjetti

Tukiprosentti

Rahoittaja

Tukityyppi

Toteutusalue

Toteutusaika