Simulaattori tuo lisää harrastajia metsästyksen pariin

Simulaattorin avulla ampumista voi kehittä sekä aloittelijat että kokeneemmat harrastajat.

Peräseinäjoen metsästysseura ry:n vuonna 2018 hankkiman metsästys- ja ammuntasimulaattorin tavoitteena oli tutustuttaa lapsia metsästykseen, saada mukaan lisää harrastajia sekä tarjota videopeleistä kiinnostuneille nuorille kiinnostavaa tekemistä ympäri vuoden.

– Kun syksyn kausi on päättynyt ja kevätkauden alkuun on aikaa monta kuukautta, on hyvä saada talvikaudelle harrastusta tukevaa aktiviteettia, Jyrki Toivonen Peräseinäjoen metsästysseurasta kertoo.

Jyrki Toivonen seisoo Näätämajan edustalla
Jyrki Toivosen mukaan simulaattori on onnistunut herättämään kiinnostusta ja vastaanotto on ollut todella hyvä.

Simulaattori on ollut aktiivisessa käytössä. Toivonen pitää hankintaa merkityksellisenä varsinkin sellaisten lasten ja nuorten kannalta, jotka eivät saa opastusta ampumiseen tai metsästykseen kotoaan.

– Jos ei lähipiirissä ole aikuista, joka tutustuttaisi lajiin, ei lajiin yleensä sitten tutustukaan, Toivonen sanoo.

Jopa päiväkoti-ikäiset lapset voivat kokeilla simulaattoria turvallisesti ja näin saada kokemusta lajista virtuaalisesti. Lapsia varten on juuri kehitteillä ase, joka on kooltaan pienempi ja helpommin lapsen kannateltavissa. Tämä tekisi kokeilemisesta vieläkin helpompaa. Lapset ovat kokeilleet laitteita uskaliaasti ja oppivat ampumisen taidon nopeammin kuin aikuiset.

– Pienillä aivan silmät kiiluu, kun he osuvat kohteeseen, Toivonen kertoo.

Metsästys- ja ammuntasimulaattori Peräseinäjoen metsästysseuran Näätämajalla
Simulaattorin avulla ampumista voi kehittä sekä aloittelijat että kokeneemmat harrastajat.

Työ- ja harrastusporukat ovat tervetulleita kokeilemaan simulaattoria. Myös yhteistyötä eri koulujen välillä tullaan kehittämään ja koululaisryhmiä otetaan vastaan aikataulujen sen salliessa. Myös kokeneemmat ampujat hyötyvät välineistä, sillä ohjelman avulla voi analysoida ja sitä kautta kehittää omaa ampumistekniikkaansa. Jokaisen jahdin jälkeen saa tarkat luvut ja kuvat siitä, miten ampuminen tällä kertaa sujui.

– Simulaattoriase antaa suuntaa oikeaan ammuntaan ja talvikaudella omaa ampumista voi ylläpitää ja hioa täällä, Toivonen sanoo.

Metsästysseuran valitsemassa SimWay Hunt -simulaattorissa valitaan jahti, eli se, ammutaanko karhuja, villisikoja vai vaikkapa lintuja. Vaihtoehtoja on monia. Käytössä oleva ase on oikeantuntuinen ja isolta valkokankaalta heijastuva metsämaisema eläimineen saa aikaan melko todentuntuisen jahtielämyksen, varsinkin talvi-iltoina, kun tilan saa täysin pimeäksi.

– Kyllä tähän koukkuun jää. Varsinkin lapset voisivat pelata tätä koko illan, Toivonen nauraa.

Budjetti

Tukiprosentti

Rahoittaja

Tukityyppi

Toteutusalue

Toteutusaika