Töysä Inn avautui korona-ajan keskellä

Töysän keskustaan avattiin kesällä 2020 uusi majatalo ja grillikahvio, joka palvelee asiakkaita ympäri vuoden. Yrittäjinä aloittivat Emmi Hautala ja Marika Kaukola. Nyt Kaukolan osuuden on ostamassa Hautalan pikkusisko Anna Heinämäki. Siskosten suunnitelmana on kehittää yritystä ja laajentaa palvelutarjontaa pikkuhiljaa. Kuudestaan ry on ollut mukana yrittäjien matkassa: kiinteistön hankinnassa hyödynnettiin Leader-tukea. Parhaillaan yritys on hakemassa tukea toiminnassa tarvittaviin koneisiin, laitteisiin ja kalusteisiin.

Monipuolinen palvelutarjonta

Yrittäjä Emmi Hautala oli jo pitkään haaveillut itsensä työllistämisestä ja omasta yritystoiminnasta. Kaupat majatalokiinteistöstä tehtiin tammikuussa 2020, vain muutamaa kuukautta ennen koronapandemian alkua.

-Olosuhteet majoitus- ja ravintola-alan yrityksen alkutaipaleelle olivat haastavat, mutta keväällä tilojen valmistelu piti kiireisenä ja asiakkaita riitti kesällä koronarajoitusten helpottaessa. Ei siinä ehtinyt murehtia, omistaja Emmi Hautala kertoo yrityksen alkutaipaleesta poikkeusolosuhteissa.

Erityisesti ympäri Suomea saapuvat lapsiperheet löysivät majapaikan ja vierailivat lähialueen matkailukohteissa: erityisesti Keskisen kyläkaupassa ja Ähtärin eläinpuistossa, mutta myös PowerParkissa.

Syksyn saapuessa majoittujien määrä väheni, mutta grillikahviossa asiakkaita on riittänyt. Myös tilauksesta valmistettavien kakkujen leipominen sekä korona-ajan mukaiset pienimuotoiset tilaisuudet ovat pitäneet yrittäjät kiireisinä. Koronan aiheuttamat ravintolasulut ovat olleet haastavia, mutta toisaalta tarjonneet mahdollisuuden tilojen kehittämiseen.

Yrittäjäsiskokset Anna Heinämäki ja Emmi Hautala pyörittävät tällä hetkellä pääasiassa ravintolapuolta. Kesää kohti mentäessä majoituspuolella vilkastuu.

Kiireinen kesä edessä, lounastarjoilu alkaa syksyllä

Marika Kaukolan osuuden yrityksestä on ostamassa Emmi Hautalan sisko Anna Heinämäki, joka on työskennellyt yrityksen palveluksessa koko sen olemassaolon ajan. Heinämäelle on kertynyt vankka kokemus hotellitoiminnasta, sillä hän on tehnyt töitä Hotelli Onnentähdessä kymmenisen vuotta. Siskosten suunnitelmana on kehittää toimintaa vähän kerrallaan. Hiljaisempina talvikausina on oikea aika toteuttaa uudistuksia ja rakennustöitä.

-Tällä hetkellä majatalossa on seitsemän huonetta, joista kaksi on neljän hengen huoneita ja viisi kahden hengen huoneita. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu huonemäärän kasvattaminen sekä lisäpalveluiden, kuten grillikatoksen rakentaminen majoittuville asiakkaille, Heinämäki kertoo.

Ravintolapuolella suunnitelmissa on anniskelulupien hakeminen sekä terassin rakentaminen sisäpihalle. Syksyllä on tarkoitus aloittaa nykyisten grilli-, hampurilais- ja salaattiannosten lisäksi lounaan tarjoaminen seisovasta pöydästä. Lisäksi nykyinen kahvilatoiminta jatkuu: vitriinistä on saatavilla paikan päällä tehtyjä leivonnaisia ja suolaisia herkkuja. Tilauksesta valmistetaan muun muassa kakkuja ja koronarajoitusten salliessa tiloissa on mahdollista pitää juhlia ja muita tilaisuuksia noin 30 hengelle.

Kuvassa hotellihuone
Huoneita majatalosta löytyy yhteensä seitsemän. Lisähuoneita on suunnitteilla.

 

Kokemukset Leader-rahoituksen hakemisesta ovat positiiviset

Yrittäjät eivät ole kokeneet Leader-rahoituksen tuomia paperitöitä erityisen haastavina. He kiittelevät Alavuden Kehitys Oy:n ja Leader-ryhmän tarjoamaa tukea.

-Suosittelen yrittäjiä ehdottomasti hyödyntämään saatavilla olevia palveluja ja neuvontaa sekä tietenkin rahoitusmahdollisuuksia. Heti yritystoimintaa aloittaessa kannattaa ottaa selvää mahdollisuuksista, Hautala kehottaa.

Toista Leader-hanketta parhaillaan toteuttavat yrittäjät odottavat innolla tulevaa kesää. Varauksia on kertynyt jo mukavasti ja suunnitelmana on työllistää tulevana kesänä yrittäjäsiskosten lisäksi kaksi muutakin työntekijää.

Kuvassa pihapolku
Viihtyisälle sisäpihalle suunnitellaan terassia.

Budjetti

Tukiprosentti

Rahoittaja

Tukityyppi

Toteutusalue

Toteutusaika