Valokuitu toi Ilvesjoelle nopeat yhteydet ja mainetta

Maakuntaan on saatavissa elvytys- ja muita varoja, joiden avulla voidaan rakentaa valokuituverkkoja alueelle. Avustushakemusten laadinnassa auttavat Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmien laajakaista-asiantuntijat, jotka aloittavat työnsä keväällä 2021. Valokuituverkon ansiosta etätyöskentely onnistuu Ilvesjoella vaikka Englantiin saakka.

Kuvassa nainen ja mies maalaismaisemassa.

Valokuidun hyödyt huomataan konkreettisesti varsinkin perjantai-iltaisin ja yhteydet toimivat moitteettomasti, kertovat Ilvesjoen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Hongisto ja varapuheenjohtaja Tero Vuorenmäki.

Jalasjärven Ilvesjoen 2017 valmistunut ja 2018 käyttöön otettu valokuituverkko on otettu vastaan tyytyväisenä. Valokuidun ansiosta kylässä tapahtui digiloikka, joka mahdollistaa nyt niin maatilojen ja yritysten nopean datansiirron kuin yksittäisten henkilöiden etätyöskentelynkin.

Ilvesjoen kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Marianne Hongisto kertoo, että tarve valokuidulle oli suuri ja siitä haaveiltiin vuosia.

– Kyläläisille järjestettiin infotilaisuuksia aiheesta ja mukaan hankkeeseen lähti useita yrittäjiä ja yksityishenkilöitä. Valokuidussa nähtiin heti monia mahdollisuuksia, Hongisto sanoo.

Valokuidun hyödyt huomataan konkreettisesti varsinkin perjantai-iltaisin. Aiemmin yhteys pätki ja esimerkiksi kuvatiedostoja oli vaikea ladata, kun palvelin ruuhkautui. Nyt yhteys toimii niin hyvin, että etätyöskentely onnistuu vaikkapa Englantiin.-

– Yksi perhe muutti Englannista Ilvesjoelle ja valokuitu mahdollisti sen, että perheen isä pystyi jatkamaan olemassa olevaa työsuhdettaan täältä käsin, Hongisto kertoo.

Kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Tero Vuorenmäki pitää tärkeänä sitä, että hankkeen valmisteluvaiheessa otettiin kaikkiin kyläläisiin yhteys ja tarjottiin mahdollisuutta lähteä mukaan.

– Yllättävän moni oli kiinnostunut, joten koskaan ei kannata olettaa mitään kysymättä, Vuorenmäki summaa.

Valokuituhanke on ollut pienelle kyläyhdistykselle iso ponnistus ja se on vaatinut paljon työtä. Hyöty on kuitenkin ollut suuri ja iloa on tuonut myös se, että hanke on huomioitu Brysselissä asti. Ilvesjoki pääsi finaaliin Euroopan komission laajakaistakilpailussa ja sai omassa sarjassaan (Openess and competition) jaetun 2. sijan yhdessä Latvian kanssa.

– Kävimme yhdistyksen sihteeri Marjo Hautaluoman kanssa noutamassa palkinnon paikan päällä, Marianne Hongisto kertoo tyytyväisenä.

Kuvassa Maaseuturahaston kyltti

Valokuidun ansiosta Ilvesjoella tehtiin digiloikka.

Ilvesjoen kyläyhdistyksen valokuituverkko on kyläyhdistyksen omistuksessa. Yhdistys haki ja sai tukea hankkeelle Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Seinäjoen Seudun Kehittämisyhdistys Liiveri ry:ltä. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 270 000 euroa. Tuosta summasta tukikelpoista osuutta oli noin 240 000 euroa, johon kyläyhdistys sai 65% tuen. Jokainen verkkoon liittyjä on maksanut kertaluonteisen liittymismaksun ja sen lisäksi käytöstä peritään kuukausimaksua, jolla katetaan niitä kustannuksia, joihin tukea ei ole myönnetty. Sunetin kanssa on tehty viisivuotinen sopimus verkon ylläpidosta ja huollosta.

 

Budjetti

Tukiprosentti

Rahoittaja

Tukityyppi

Toteutusalue

Toteutusaika