Harrastajateatteriväki kohtaa Kivitipussa

Aitio-hankkeen projektinvetäjä Jarmo Kumpula odottelee ilmoittautumisia maaliskuun alussa Lappajärven Kivitipussa järjestettävään Harrastajateatteriväen koulutusviikonlopun tapahtumaan. Koulutustapahtuma järjestetään yhteistyössä Harrastajateatteriliiton kanssa.

Leader Aisaparin alueella toteutettava Aitio-hanke tulee sanoista Avaa Ikkunoita Taitoon, Intoon ja Osallisuuteen. Hankkeen tavoitteena on paikallisten yhteisöjen identiteetin vahvistaminen, yksittäisten asukkaiden ja yhteisöjen keskinäisen luottamuksen ja yhteistyötaitoja lisääminen sekä alueen teatteritoiminnan ja muiden esittävien taiteiden kehittäminen.

Aitio-hanke päättyy vuoden 2020 lopussa. Harrastajateatteriväen koulutusviikonloppu on hankkeen viimeisiä isompia tapahtumia.

Jarmo Kumpula on innoissaan tulevasta koulutustapahtumasta, jossa teatterintekijöille on tarjolla oppia niin näyttämötyöskentelyyn, käsikirjoittamiseen, mainostrailerin tekemiseen kuin esityksen tuottamiseenkin. Kouluttajina ovat muun muassa Juha Ekola, Tomi Saarijärvi, Mari Saarinen ja Ylen tuotannoista tuttu dramaturgi ja ohjaaja Jukka Mäkinen.

Teatteriväen koulutustapahtuman yhteydessä järjestetään myös Teatterigaala 2020 -tapahtuma. Teatteriväen gaala -tapahtuma järjestettiin viime vuonna ensimmäisen kerran.

Alueen näyttämöitä, teatteriporukoita, lauluryhmiä, kuoroja, tanssijoita ja muita ryhmiä on kannustettu tekemään videokoosteita esityksistään. Videokoosteet esitetään gaalassa. Sketsien ja esitysten teemana on ”Perustuu tositapahtumiin”. Aiheen käsittely on vapaa.

– Pekka Pohjoispää Cinemaaseutu-hankkeesta on kuvannut videot. Yhteistyö Cinemaaseutu-hankkeen kanssa on ollut luontevaa ja antoisaa. Esitykset ovat myöhemmin katsottavissa EP teatterigaala -nimiseltä YouTube-kanavalta. Kun sketsit on kuvattu etukäteen, saavat kaikki gaalaan saapuvat nauttia esityksistä, kenenkään ei tarvitse jännittää omaa esiintymisvuoroaan, toteaa Jarmo Kumpula.

Gaala-tilaisuus on iloinen tapahtuma, joka on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille, eikä tilaisuuteen ole pukukoodia. Myös palkitsemiset tapahtuvat huumorin pilke silmäkulmassa.

–Voimme palkita esimerkiksi parhaan hymyn, Kumpula kertoo.

Posidivas-kuoron ohjaaja Satu Lumiaho (vas.) valmistaa kuorolaisia Pekka Pohjoispään videokuvaukseen. Pekka Pohjoispään vetämä Cinemaaseutu-hanke ja Aitio-hanke ovat tehneet hyvää yhteistyötä. Kuva: Päivi Kultalahti.

Kumpula on iloinen, että alueen harrastajateatteriväki on oppinut tuntemaan toisiaan ja yhteistyötä tehdään yli kuntarajojen. Tutustuminen on tapahtunut yhteisen tekemisen ja yhteisten tilaisuuksien kautta. Aitio-hanke on esimerkiksi järjestänyt useampana vuonna matkan Teatterilaivaristeilylle. Teatterilaivaristeily tarjoaa teatterin ystäville, harrastajille ja ryhmille mahdollisuuden kouluttautumiseen, esiintymiseen, virkistäytymiseen sekä muiden alan harrastajien ja ammattilaisten tapaamiseen.

–Hankkeessa on pyritty huomiomaan kaikki esiintyjäryhmät. Musiikintekijöiden kanssa olemme tehneet reissut Viroon Leiko-järven musiikkifestivaaleille ja Tallinnan laulujuhlille, kertoo Kumpula.

Matkalla Teatterilaivalle harrastajateatteriväki poikkesi Mynämäen Laajoen kesäteatterin vieraana. Vierailun yhteydessä tavattiin kirjailija Heikki Luoma (vas.). Kuvassa myös Aitio-hankkeen projektinvetäjä Jarmo Kumpula sekä Ulla Laakso-Murtoniemi, Raimo Murtoniemi, Leena Hägglund ja Paula Takala (edessä oik.) Kuva: Päivi Kultalahti. 

Aitio-hanke oli avainasemassa, kun alueen teatteriväki ryhtyi tekemään Järvilakeuden kansalaispiston tuottamaa Muistoseurat -elokuvaa. Nyt elokuva on saanut jo kaksi jatko-osaakin; Anteron aarteen jäljillä ja Haaveita ja harha-askelia. Alueen elokuvateattereissa esitetyt elokuvat ovat saaneet hyvän vastaanoton.

Aitio-hankkeen myötävaikutuksella on syntynyt myös Aisaparin alueen teatterintekijöiden yhteinen rekvisiittavarasto, johon on koottu kaikkien lainattavaksi erilaista rekvisiittaa ja kulissitarpeita. Varasto sijaitsee Kauhavalla LSK Business Parkin alueella. Vastuu rekvisiittavaraston tiloista on Järvilakeuden kansalaisopistolla.

Posted in