winter-5892335_1280

Koronaepidemian ja siirtymävuoden kautta CAP2021-2027 rahoituskauteen

Kirjoittaessani vuosi sitten vuodenvaihteen pääkirjoitusta päätin sen sanoihin ”Uudet haasteet odottavat vuoden vaihtuessa, luottavaisena niitä kohti”. Osasimme ennakoida, mitä ovat keskeisimmät työhaasteemme kuluvana vuonna, mutta kukaan ei voinut kuvitellakaan mitä tulemme vuoden aikana kohtaamaan.

Tammikuussa uutisoitiin Kiinassa nopeasti leviävästä oudosta viruksesta. Uutinen tuntui kovin kaukaiselta vielä senkin jälkeen, kun Suomessa todettiin ensimmäinen koronatapaus kiinalaisella turistilla. Maaliskuussa olikin jo tosi kyseessä. Otettiin käyttöön valmiuslaki.  Julkisen sektorin työntekijät määrättiin etätyöhön, mikäli työtehtävät sen mahdollistivat, matkustusta rajoitettiin, koulut ja oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen, ravintolat suljetiin ja julkista liikennettä rajoitettiin. Uusimaa eristettiin muusta Suomesta. Uskomattomasta oli tullut totta.

Etätyötä

ELY-keskuksen henkilöstö siirtyi lennosta etätyöhön. Tilanne oli hämmentävä, miten pystymme suoriutumaan tehtävistämme. Alkuhämmennyksen jälkeen huomaisimme kuitenkin hyvin pian, että sähköiset järjestelmämme ja yhteydet toimivat. Pystymme tekemään työtämme, mutta meidän on omaksuttava aivan uudenlaisia työ- ja vuorovaikutusmenetelmiä. Jokainen joutui ottamaan digiloikan. Hyvin pian tottui myös siihen, mistä on pitkään puhuttu: paperittomaan toimistoon. Kotikonttoreissa asiakirjojen tulostus on verkkotulostinten puuttuessa hidasta ja vaivalloista. Pakon edessä oli opittava siihen, että kaikki työssä tarvittava materiaali on sähköisessä muodossa.

On harmillista, että aivan kaikkia tehtäviämme ei voi vielä hoitaa etänä. Osa hakemuksista kulkee edelleen paperiversioina. Paikan päällä tehtävät valvonnat ja tarkastukset vaativat läsnätyötä. Koronatauon jälkeen valvonnatkin lähtivät käyntiin muuttunein menetelmin ja järjestelyin. Koronaepidemia toi meille pikavauhtia myös uusia tehtäviä. Yritysten ja alkutuotannon koronatuet tulivat hakuun kevään ja kesälomien kynnyksellä. Tehtäväjärjestelyin ja henkilöstön joustavuuden turvin pystyimme käsittelemään hakemukset nopeasti.

Maaseutuyksikön henkilöstö on osoittanut epidemian aikana muutosvalmiutta, vastuullisuutta ja vahvaa sitoutumista tehtävien hoitamiseen. Lähes kymmenen kuukautta etätyönä, vailla työyhteisöä ja työkavereiden läsnäolotukea, on vaatinut jaksamista mutta myös myönteistä asennetta.

CAP27 koronan varjossa

CAP27 paketin käsittelykin hidastui ja maailmanlaajuinen koronakriisi toi hyvin nopeasti keskusteluun kriisistä toipumisen ja talouden elvyttämisen. Kroatia ja Saksa kuluvan vuoden puheenjohtajamaina ovat joutuneet tahtomattaan hyvin vaikeaan tilanteeseen. EU tason CAP27 valmistelun viivästyessä myös kansallinen valmistelu on pitänyt sopeuttaa muuttuneeseen tilanteeseen.

Siirtymävuoden sijaan tulee kaksi siirtymävuotta, vuodet 2021–2022.  Uuden CAP-kauden toimeenpano voi siten alkaa aikaisintaan vuoden 2022 alussa. Siirtymävuodet yhdessä mittavan elvytysrahoituksen tiiviin aikataulun kanssa tuovat valmisteluun lisää haasteita.  Siirtymävuosien aikana jatkamme nykyisillä maaseutuohjelmatoimilla, mutta uuden CAP kauden varoilla. Toimeenpanon yksityiskohdat ovat vielä avoinna, mutta tavoitteena on, ettei rahoituskausien taitteessa tällä kertaa tule katkosta. Ei ainakaan varojen puutteesta johtuvaa katkosta. Päinvastoin rahoitusta tulee olemaan hyvin käytettävissä seuraavana kahtena vuotena. Onkin tärkeää, että yrityksillä ja toimijoilla on hyvät valmiudet valmistella hankkeita ja hyödyntää tehokkaasti ja vaikuttavasti ne varat mitä alueella on käytettävissä.

Alueellinen ja paikallinen CAP27 valmistelu on käynnistynyt

Alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman ja Leader-ryhmien paikallisten kehittämisstrategioiden valmistelu on lähtenyt liikkeelle ja jatkuu koko tulevan kevään ajan. Valmistelun käynnistäminen on ollut välttämätöntä, vaikka CAP suunnitelman raamit ja reunaehdot eivät kaikilta osin olekaan vielä selvillä. Valtakunnallista, alueellista ja paikallista valmistelua tehdään siis yhtä aikaa. Tähän työhön olemme kutsuneet ja kutsumme edelleen mukaan sidosryhmiä ja kumppaneitamme.

Kiitos kuluneen vuoden yhteistyöstä kaikille asiakkaillemme, sidosryhmille ja kumppaneille. Erityinen kiitos maaseutuyksikön henkilöstölle joustavuudesta ja sitoutuneisuudesta mitä olette vuoden aikana osoittaneet.

Ensi viikolla päivät alkavat pidentyä, valoa kohti mennään. Koronasta emme ole päässeet eroon. Toimitaan vastuullisesti, jaksetaan vielä olla tarkkoina ja ehkäistä leviämistä. Muistetaan, että ennen auringonnousua onkin pimeää.

Maaseutuyksikön päällikön Ritva Rintapukan vuodenvaihteen mietteitä.

Kirjoitus löytyy Uutisjyvät uutiskirjeestä.

Posted in