ohrakoskenlaavu

Kuuden tähden reitistöä lähdetään kehittämään nykyvaatimuksia vastaavaan kuntoon

Alavuden Kehitys Oy hallinnoi Kuudestaan ry:n rahoittamaa hanketta, joka käynnistää työn Kuuden tähden reitistön saattamiseksi nykyvaatimuksia vastaavaksi. Hankkeessa selvitetään reitistön nykytila ja laaditaan suunnitelmat ja hankehakemukset reitistön kunnostamisesta sekä tuotteistamisesta ja viestinnällisestä kehittämisestä. Tavoitteena on nykyistä kompaktimpi, hyvin ylläpidetty reitistö, josta on iloa niin paikallisille kuin matkailijoillekin.

Kuusiokunnat (Alavus, Kuortane, Lehtimäki, Soini ja Ähtäri) olivat eturintamassa luontomatkailun kehittämisessä toteuttaessaan vuosina 2004-2006 yli 400 kilometrin mittaisen, koko seutukunnan kattavan Kuuden tähden reitistön, jonka varrelle toteutettiin opasteita ja levähdyspaikkoja. Vuonna 2006 julkaistiin kartta, josta kävi ilmi seudun patikointireitistöt, ladut sekä kelkka- ja melontareitit. Vuosien varrella osa reiteistä on jäänyt aktiiviseen käyttöön ja on hyvässä kunnossa, mutta iso osa on jäänyt vähälle käytölle ja kasvanut umpeen. Monilla reiteillä on myös huonoon kuntoon päässeitä opasteita ja muita rakenteita.

-Hankkeessa alueen yhteisöillä on tärkeä rooli reitistöjen nykykunnon analysoinnissa. Erityisesti alueen liikuntaseurat sekä Suomen ladun seurat ovat avainasemassa reitistön tilaa kartoitettaessa. Samalla he työllään kerryttävät hankkeessa tarvittavan yksityisen rahoituksen, Alavuden Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Ulla Koivisto kertoo.

Tavoitteena vastata nykyajan vaatimuksiin ja toiveisiin

Luonto- ja lähimatkailun ollessa kovassa nosteessa ja harrastajamäärien kasvaessa reitistön päivittäminen on herättänyt alueella paljon keskustelua. Kuuden tähden reitistön rakentamisesta on kulunut 15 vuotta ja tuossa ajassa retkeilymieltymykset ovat jossain määrin muuttuneet. Tänä päivänä toivotaan ennen kaikkea ympyräreittejä sekä selkeää, helppoa ja turvallista pistäytymistä luontoon. Nykyisestä 400 kilometrin pituisesta reitistöstä siirryttäneen huomattavasti kompaktimpaan, mutta aiempaa opastetumpaan versioon.

Myös tänä päivänä hyvin suosittu maastopyöräily asettaa omat vaatimuksensa reiteille. Tulevaisuuden tavoitteena onkin saada reitistöstä myös maastopyöräilijöille houkutteleva ja toimiva kokonaisuus.

 

Projektipäällikkö aloittaa kesäkuun lopussa

-Hankkeen projektipäällikkö, YTM Emilia Etula aloittaa työt hankkeen parissa 29.6. Etulan aloittaminen mahdollistaa sen, että reitistön nykykunnon kartoitus ja kehittämissuunnittelu lähtevät toden teolla käyntiin, Koivisto kertoo.

Esiselvityshankkeessa laadittavat suunnitelmat pyritään toteuttamaan hankerahoituksen turvin jo lähivuosina. Päivitetty reitistö tulee tarjoamaan alueen yrittäjille aiempaa houkuttelevamman toimintaympäristön. Toiveissa on, että reitistö toimisi alueen luontomatkailun vetonaulana ja alustana paikallisille matkailualan yrittäjille. Myös uudelle yritystoiminnalle avautuu mahdollisuuksia.

 

Kuudestaan ry:n ylläpitämästä Löytöretkiä Lähelle -blogista löytyy useita Kuuden tähden reitistöön kuuluvia kohteita.

Posted in