Leader Kuudestaan helmet vuodelta 2019

Yritys- ja hanketukikilpailun voittajat palkittiin Kuudestaan ry:n 20-vuotisjuhlassa

Kuudestaan ry juhli 20-vuotista taivaltaan 27.9. kauniissa miljöössä Ähtärin Honkiniemessä. Juhlassa muisteltiin kulunutta kahta vuosikymmentä ja kurkistettiin tulevaan puheiden muodossa. Tilaisuudessa julkaistiin Kuudestaan ry:n 20-vuotista taivalta ja kuluneella ohjelmakaudella rahoitettuja hankkeita tarkemmin esittelevä juhlajulkaisu. Lisäksi palkittiin juhlavuoden kunniaksi järjestetyn yritys- ja hanketukikilpailun voittajat kuudessa eri kategoriassa. Palkitut olivat: Oikiat Desgin Oy; Vaatelaastari-innovaatio, Aarreranta Oy; Lastensuojeluyksikön perustaminen, Alavuden Kehitys Oy; Rantojen virkistyskäytön lisääminen Alavudella, Kuudestaan ry; Eco North -kv-hanke, Ähtärin Urheilijat ry; Mustikkavuoren frisbeegolfpuisto ja Kätkänjoen kyläseura ry; Energia- ja korjaushanke.

 

Aarreranta Oy palkittiin Esimerkillinen yritystuki -kategoriassa.

 

Ähtäri Boost yllätti – 300 venäläistä turistia saapuu Ähtäriin juhlistamaan uutta vuotta!

Ähtärin Matkailu Oy on yhdessä ähtäriläisten matkailuyrittäjien kanssa päättänyt elvyttää Venäjälle suunnattua markkinointia käynnistämällä ja pilotoimalla matkailun tuotekehitystä ja markkinointia Ähtäri Boost -hankkeella. Syyskuussa aloitettiin matkailutoimijoiden työpajoilla, joissa koottiin majoitukset, ohjelmapalvelut ym. matkailuun liittyvät palvelut Google Driveen. Ostopalveluna hankkeessa toteutettiin digijärjestelmäkokonaisuus eli käytännössä venäjänkielinen verkkokauppa www.visitahtari.ru, jolla alueen tarjontaa myydään yhden luukun kautta. Verkkokaupassa toimii myös venäjänkielinen chattipalvelu. Lisäksi avattiin venäjänkieliset somekanavat, joita hyödynnetään verkkokaupan markkinoinnissa. Hankkeen avulla alueelle tuotiin venäläinen bloggari, joka perheineen vietti viikon Ähtärissä tuottaen samalla someen kuvia ja juttuja Ähtäristä. Tämä näkyi heti varauspiikkinä verkkokaupassa ja tällä hetkellä 300 venäläistä matkailijaa on saapumassa vuoden vaihteessa Ähtäriin. Mökkimajoitus on varattu täyteen ja myös ohjelmapalvelut ovat myyneet hyvin. Matkailijoista 80 % tulee Ähtäriin Moskovasta autolla. Hankkeessa kehitettyä toimintamallia aiotaan käyttää Ähtärissä jatkossa myös muihin valittuihin kohdemaihin. Ähtärin Matkailu Oy:ssä projektia on taidokkaasti ja tehokkaasti vetänyt Irma Kuoppala.
Senioreiden digikahviloissa 640 käyntiä

Kuudestaan Leader-ryhmän alueella on Kylille-hankkeella edistetty digitaalisuutta Senioreiden Digikahviloilla. Matalan kynnyksen Digikahvilat ovat tulleet todelliseen tarpeeseen, koska kahviloissa on tänä vuonna ollut 640 käyntiä. Maailma digitalisoituu ja palvelut siirtyvät verkkoon. Se tuo haasteita varsinkin seniori-ikäisille. Senioreiden Digikahviloissa aiheina ovat olleet älypuhelinten käyttö aina asetuksista hyödyllisten sovellusten käyttöön ja mobiilivarmenteesta valokuvien varmuuskopiointiin sekä kaikkea siltä väliltä. Digikahvilat toteutettiin yhdessä alueen kansalaisopistojen kanssa.

Palaute senioreilta on ollut erittäin hyvää. Monet ovat kiitelleet saaneensa tietoa ja roppakaupalla lisää rohkeutta. Senioreiden digitaitojen karttuessa yhteydenpito läheisiin monipuolistuu, sosiaalinen verkosto laajenee ja itsenäinen asiointimahdollisuus lisääntyy. Näin myös elämä muuttuu mielekkäämmäksi.

 

 

Kuusi kansainvälistä leiriä

Osana Eco North -hanketta vuoden 2019 aikana on järjestetty seitsemän leiriä, joista kuusi on ollut kansainvälisiä. Erasmus+ Youth in Action -rahoituksella toteutettiin kaksi nuorisovaihtoa. Kuortanelaisista nuorista koostunut ryhmä oli Portugalissa nuorisovaihdossa itse valitsemallaan teemalla, liikunta osana hyvinvointia. Joukko ähtäriläisiä ja alavutelaisia nuoria oli vaihdossa Ranskassa teemalla ympäristöystävällinen elämäntapa. Soinissa ja Ähtärissä oli kahden viikon mittaiset Allianssi-leirit, joilla alueelle saatiin vapaaehtoisia ympäri maailmaa. Vapaaehtoiset olivat  mm. mukana järjestämässä tapahtumia, erityisesti lapsille ja nuorille sekä osallistuivat esimerkiksi useamman tilan kunnostamiseen. Leader-kumppaneiden kanssa järjestettiin lisäksi leirit Puolassa ja Ähtärissä. Leireillä käsiteltiin Eco North -hankkeen teemoja kuten ympäristö- ja yrittäjyyskasvatusta. Myös lapsille oli leiri Ähtärissä ympäristöteemalla. Tärkeänä yhteistyökumppanina leirien järjestämisessä ovat olleet erityisesti alueen 4H-yhdistykset ja nuorisotoimet.
Posted in