Leader Suupohjan helmet vuodelta 2019

Kipinä kotiseutumuseon pihapiirin toiminnallisuuden ja vetovoimaisuuden parantamiseen

Kauhajoen Museo yhdistys otti osaa Pihat ja pientareet -hankkeeseen maisemasuunnitelman saamiseksi Kauhajoen Museon alueelle. Tästä suunnitelmasta syntyi kipinä kotiseutumuseon pihapiirin toiminnallisuuden ja vetovoimaisuuden parantamiseen. Investoinneilla haluttiin myös syventää paikallisen talonpoikaisen elinympäristön ja tapakulttuurin esittelemismahdollisuuksia.

 

Kauhajoen Kotiseutumuseon päärakennuksen päädyn valtasi vielä kesällä villiintynyt kasvillisuus. Maisemasuunnitelman mukaisesti alueelle tulee hyötykasvimaa, joka esittelee 1800-luvun lopun kasvillisuutta, hyötytarhaa ja kotitarveviljelyä.

 

Suokansan sydänmailla

Suokansan sydänmailla on Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -statuksen saamiseen kiinteästi liittyvä ympäristökasvatushanke. Sen tavoitteena on edistää Geopark-statuksen saamista, mutta ennen kaikkea tarjota alueen nuorille kokemuksia ja tietoa ympäristöarvoista. Hankkeessa luodaan malleja käytännön ympäristökasvatustyöhön ja tehdään kansainvälistä yhteistyötä. Hankkeeseen osallistuvissa kouluissa seurataan ympäristössä tapahtuvia muutoksia ja havainnoidaan ympäristön ilmiöitä sekä lisätään kotiseututuntemusta tulevan Geopark-alueen geologiasta, elollisesta luonnosta ja kulttuuriperinnöstä. Hallinnoijana hankkeessa on Kankaanpään Yhteislyseo. Suupohjasta mukana ovat Kauhajoen lukio ja yhteiskoulu sekä Isojoen koulukolmio.

 

Naturenetin hankekumppanit tutustumassa Lauhanvuoren Geopark-alueen maisemiin. Syksyn 2019 aikana satakuntalaiset ja suupohjalaiset nuoret opettajiensa johdolla ovat vierailleet Geopark-alueilla Itävallassa ja Saksassa.

 

Materiaalinkäsittelykoneella ympäristön kuormitus pienenee

Suupohjan Kuljetus Oy:n investointihankkeessa keskityttiin parantamaan jätteiden käsittelyä Kauhajoen lajitteluasemalla. Yritys hankki materiaalinkäsittelykoneen, joka tehostaa kierrätysmateriaalien käsittelyä ja hyödyntämisastetta sekä nopeuttaa ja helpottaa materiaalivirtojen käsittelyä. Näin syntyy säästöä kuljetuskustannuksissa ja ympäristön kuormitus pienenee.

 

Suupohjan Kuljetus Oy:n uusi materiaalinkäsittelykone kasvattaa kierrätysmateriaalien lajittelun kustannustehokkuutta huomattavasti. Suupohjan Kuljetus Oy:n pääpaikka on Jurvassa, mutta yritys toimii myös Kauhajoella ja Teuvalla.

 

Honkajoen Panimon tuotteille riittää kysyntää – Pullotuskoneen hankinta

Honkajoen Panimon tuotteille riittää kysyntää. Limonadibrändin valmistuksen ja paikallisuuden turvaamiseksi yritys investoi suurempaan ja nopeampaan pullotus- ja korkituslaitteistoon. Modernin ja tehokkaan laitteiston ansiosta brändin tuotteita, limonadeja ja oluita löytyy yhä useammasta kaupasta.

 

Uusi pullotus- ja korkituslaitteisto mahdollistaa Isojoen entisessä meijerirakennuksessa toimivalle Honkajoen Panimolle tehokkaamman ja entistä nopeamman pullotustahdin. Kuvassa yrityksen panimomestari Tuomo Tenhunen.

Posted in