Leader Liiverin helmet vuodelta 2019

Välillä pitää käydä kaukana nähdäkseen lähelle

Yli 20 suomalaista ja ruotsalaista on hakenut uusia yhteistyökumppaneita, vaihtanut kokemuksia ja hankkinut uutta tietoa toisiltaan. Uudenlaiseen yhteistyöhön on päässyt yrittäjiä ja yhdistysten edustajia. Ruotsalaiset ovat osoittaneet suomalaisille brändäyksen merkityksen ja voiman. Ruotsalaiset ovat saaneet Suomesta oppia Leader-toimintaan ja nuorten ottamiseen mukaan kehittämistyöhön. Oppia voi lähetä hakemaan myös muualta kuin Ruotsista, sillä alkuvuodesta 2020 on tarjolla rahaa yhdistyksille koti- ja ulkomaan opintomatkoihin.

 

 

Innostusta liikkumiseen

”Ikäviä ja traagisiakin asioita tapahtuu, mutta tärkeintä on yrittää uudelleen. Niin kauan kuin on intoa ja toimintakykyä, asiat kääntyvät lopulta hyväksi” sanoi seikkailija ja kirjailija Timo Polari. Hän innosti Peräseinäjoen Viitalan kylällä salintäyteistä yleisöä liikuttamaan lapsia monipuolisesti uudenlaisin keinoin tarinoiden avulla. Lisäksi hän kannusti kuulijoita tavoittelemaan unelmiaan periksiantamattomuudella ja tahdon voimalla.  Lasten ja nuoren liikuttamista on edistetty yhdistysten tekemillä ulkotilojen investoineilla kuten frisbee-golfradalla, hevosten esteradalla, lasten paljasjalkapolulla ja pulkkamäellä. Teemahankkeeseen osallistui seitsemän yhdistystä eri puolilta Liiverin aluetta.

 

 

Taide vahvasti kehittämiseen

Vuonna 2019 taide on tullut aiempaa vahvemmin osaksi Liiverin tukemaa kehittämistyötä. Taidehallin Mullistaja-hanke on luonut ammattitaitelijoille uusia työllistymismahdollisuuksia ja lanseerannut alueelle maaseututaide-käsitteen. Keskeisiä osia ja konkreettisia ilmentymiä maaseututaiteesta ovat pian avautuva Kalevan navetta sekä Piirin alueelle syntyneet yritykset Teatteri Hysteria ja Glow Dance. Kaikissa näissä Liiveri on saanut olla mukana. Myös yhdistykset ovat rohkeasti hoksanneet taitelijoiden tuomia mahdollisuuksia kehittää uutta. Ensi vuonna viisi yhdistystä palkkaa taitelijan kehittäjiksi. Nähtäväksi jää, mitä näistä kaikista uusista avauksista seuraa tulevaisuudessa!

 

 

EU:n maaseutujohtajat kuulivat Liiverin vaikuttavuudesta

Suomen EU-puheenjohtajakausi toi mukanaan ainutlaatuisen päivän Liiverille, sillä tiedottajamme Sonja Suvanto sai kunnian esitellä suomalaista Leader-työtä EU:n maaseutujohtajille yhdessä MMM:n erityisasiantuntija Laura Jäniksen ja Suomen Kylät ry:n viestintäpäällikkö Sofia Tuiskun kanssa. Suvanto kertoi johtajille Liiverin ja koko Leader-toiminnan vaikutuksista ja vaikuttavuuksista. Suomi on yksi Euroopan kärkimaista Leader-toiminnan toteuttamisessa. Esitys perustui siihen, että menestyksen takaa löytyy kolme tekijää: 1) Leader kattaa koko Suomen maaseutualueet, 2) Leader tukee sekä yhteisöjen että elinkeinojen kehittämistä kattaen maaseutuelämän molemmat puolet, 3) Leader-ryhmät ovat verkostoituneet paikallisesti, valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti. 

 

Posted in