Kopterikuva pellosta, kuvaaja Tuomo Saarinen

Luomun ajankohtaiset

Luomutarkastukset alkavat. Suuri osa kevään tarkastuksista tehdään sähköisesti etätarkastuksena, mutta myös paikan päällä tehdään tarkastuksia koronaohjeita noudattaen.

Luomun kasvintuotannon poikkeusluvat siirtyvät nettiin, myöhemmin sähköinen poikkeuslupa on edullisempi kuin perinteisesti paperilla toimitettu hakemus. Touko-järjestelmää pääsee käyttämään tila-, ja y-tunnuksella.

Uudet luomutilat

Luonnonmukaiseen viljelyyn kannustetaan myös tänä vuonna. Mikäli aikomus on aloittaa luonnonmukainen tuotanto tai luonnonmukainen kotieläintuotanto ja hakea siihen luomukorvausta, tulee ammattitaitovaatimus täyttyä.  Luomukursseja järjestetään verkossa oppilaitosten ja neuvontajärjestön toimesta. Kurssitodistus tulee toimittaa ELY-keskukseen luomusitoumushakemuksen liitteenä.

Luomuun aikovien tilojen tulee hakeutua luomuvalvontaan hyvissä ajoin, viimeistään 30.4.2021 mennessä. Hakemukset voi toimittaa suoraan ELY-keskuksen infoon, postitse alla näkyvään osoitteeseen tai ELY-keskuksen kirjaamoon kirjaamo.etela-pohjanmaa(at)ely-keskus.fi

Vanhat sitoumukset

Vuosina 2015 ja 2016 alkaneet ympäristösitoumukset ja -sopimukset sekä luomusitoumukset päättyvät 30.4.2021. Viljelijät voivat hakea päätukihaussa sitoumuksille ja sopimuksille jatkoa, jolloin ne säilyvät ennallaan 30.4.2022 asti.

Muista myyntikasvivaatimus

Jos olet antanut sitoumuksen luonnonmukaisesta kasvintuotannosta, tuota myyntikasveja keskimäärin vähintään 30 %:lla sitoumusalasta.

Lue lisää: