Maaseudun mahtisatoa juhlittiin Etelä-Pohjanmaalla

Kaikkien aikojen maaseutujuhla kokosi ison joukon yrittäjiä, maaseudun kehittäjiä, maatilayrittäjiä ja sidosryhmiä paikalle kuulemaan mitä kaikkea hyvää maaseutuohjelman rahoituksella on saatu aikaan. Vaikuttavuus oli esillä monella tavalla, yrittäjyyden ja ympäristön uutisstudiossa oli haastateltavana yrittäjiä ja kehittämishankkeiden projektipäällikköjä, haastattelussa kerrottiin alueen vetovoiman lisäämisestä ja kymmenen hyvää syytä tulla kylille. Vaikuttavuuspolun ständeillä pääsi tutustumaan yli kahdenkymmenen erilaisen kehittämishankkeen vaikuttavuuteen ja tuloksiin.

Juhlan avauksessa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Mika Soininen toi esiin maakuntamme mittavan maaseutuohjelman rahoituksen ja sen kohdistumisen painotukset.  Ruokaprovinssi on ruokamaakunnan kärki koko ruokaketjun mittaisesti. Tarinatulilla kasvun tarinaa iskivät Timo Keski-Kasari Juustoportti Oy:stä ja Timo Viinamäki Viinamäen farmilta, yhtenä avaintekijänä yrityksen menestymiseen on panostus henkilökuntaan ja työhyvinvointiin.  Sari Morri Ratas-hankkeesta ja Jenni Koski MaitoCoach-hankkeesta ovat yllättyneet maatilojen innokkuudesta panostaa juuri johtamisosaamisen kehittämiseen. Maaseudun yritystuissa painottuu myös teknologiateollisuus. Rahoituksella synnytetään elinkeinojen kasvua, kilpailukykyä ja kannattavuutta sekä vaikutetaan elinvoimaan laajasti kunnissa ja lähes jokaisella kylällä.

Uusia ajatusten ruokaa loihti Petri Rajaniemi Ponder Nobsista. Historia on osoittanut, että suuret menestystarinat ovat usein lähteneet ihmisen pienestä ideasta. Rohkaisevia sanoja yllättää ja ylittää ihmisten odotuksia, niin voi tapahtua jotakin. Juhlapuheessa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio korosti, että puhdas ruoka ja vesi eivät ole itsestään selviä asioita vaan tulevaisuuden maailmassa elintärkeitä. Maa- ja metsätalousministeriön tuoreessa strategiassa painottuukin ympäristö, kestävä kehitys ja ilmastonmuutos.

Etelä-Pohjalaisen maaseudun mahtisadosta on koottu julkaisu, jossa kuvataan myös vaikuttavuuspolku työkalua. Aineisto on lisäksi viety pareemaaseutu.fi-mahtisatoa sivulle.

Maaseutujuhla huipensi noin vuoden mittaisen prosessin, jossa MDI on toiminut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tukena maaseutuohjelman vaikuttavuuden arvioinnin ja viestinnän palvelumuotoilun kehittämisessä. BSTR toimi työssä MDI:n kumppanina ja tuotti projektin visuaalisen ilmeen.

Eteläpohjalaisen maaseudun mahtisatoa-julkaisu

 

Posted in