Mallaskuun Panimossa tankit pyörivät täydellä teholla

Pienpanimobuumi on levinnyt myös Lapualle. Ulvilanmäellä ohrapeltojen keskellä Mallaskuun Panimossa tuoksuu makea mallas, kun tankit pyörivät täydellä teholla ja joulutäyttöjä tehdään kovalla vauhdilla.

– Joulun aika on toiseksi kiireisin sesonki yrityksessämme heti kesän jälkeen. Myös panimon myymälän puolella on vilkasta, kun ihmiset hakevat tuotteitamme joulupöytään sekä lahjaksi. Porter ja Pumpkin Ale ovat meidän tuotevalikoimastamme ehdottomasti parhaimmat joulumielen tuojat. Vaaleampiakin vaihtoehtoja löytyy useampi esimerkiksi ruokajuomaksi, suolaista jouluruokaa tasapainottamaan, selvittää Mallaskuun Panimon toimitusjohtaja Ville-Petteri Salomäki.

Tämänhetkinen tankkikapasiteetti on 13 400 litraa, mutta lisätankkeja on tulossa.

– Ne tulevat kasvattamaan kapasiteettia 5000 litralla, sanoo Salomäki.

 

Joulun alla riittää kiirettä. Mallaskuun Panimon toimitusjohtaja Ville-Petteri Salomäki (edessä) ja tuotannosta vastaava Sami Kangas valmistelevat lähetystä Etelä-Suomeen.

 

Sattumuksien jälkeen harrastuksesta tuli työ

Opiskellessaan Vaasan yliopistossa kauppatieteitä Salomäki alkoi harjoitella oluen valmistamista.

– Opettelin tekemään ihan alusta asti itse. Ajattelin, että jos muutkin ovat siihen pystyneet niin, miksen minäkin. Alkuun apuna olivat uutepurkit ja valmispakkaukset, mutta nopeasti siirryttiin mäskäämään maltaista ja harrastuksen loppuvaiheessa taidot olivat kehittyneet ja laitteisto alkoi olla hyvä.

Vuoden 2014 loppu oli käänteentekevää aikaa.

– Silloisessa työpaikassa oli YT-neuvottelut, joiden seurauksena kyseinen työpaikka sai jäädä.

Salomäki ei asiasta lannistunut, vaan näki tilaisuuden tulleen: oli juuri oikea hetki oman yrityksen perustamiselle, joka oli ollut haaveissa jo opiskeluaikoina. Panimon perustaminen tuntui luontevalta ratkaisulta, kun olutharrastusta oli takana kymmenisen vuotta ja parilla kaverilla oli sama harrastus. Niinpä Mallaskuun Panimo päätettiin perustaa kolmen miehen voimin. Alkuperäisistä perustajista panimolla työskentelee ainoastaan Salomäki. Panimo on tosin palkannut jo muutaman työntekijän.

– Minä hoidan paperiasiat, Sami Kangas toimii tuotantopuolella ja Ville Kyyrönen on myyntimiehenä, Salomäki kertoo.

50 eri olutta

Mallaskuun Panimo toimii rakennuksessa, joka tehtiin aikoinaan mansikoiden säilyttämiseen ja myymiseen.

– Yrittäjyyttä on aina ollut perheessä. Maataloutta, mansikanviljelyä ja äidillä lankakauppa.

Vuonna 2005 Salomäet luopuivat mansikanviljelystä, jota varten tehdyt tilat muokattiin 2015 Leader Aisaparin myöntämällä rahoituksella vastaamaan panimon tarpeisiin.

– Aisaparilta saatiin rahoitusta hallin eristämiseen, koneisiin ja laitteisiin.

Tähän mennessä tiloissa on valmistettu noin 50 eri olutta ja tuotteita lähtee ympäri Suomea.

– Kaupoista löytyy 12 erilaista tuotetta meiltä. Myös vakiravintoloissa on kattavasti tuotteita. Tällä hetkellä meillä on tuotannossa kymmenkunta vakiotuotetta. Tässä panimon yhteydessä toimivassa myymälässä on myös kausituotteita ja erikoiseriä.

Salomäki on hyvillään uudesta alkoholilaista, jonka mukaan valmistaja saa myydä suoraan kuluttajalle.

– Suora ulosmyynti mahdollistaa myös erilaisimpien tuotteiden valmistamisen ja kokeilun.

Salomäki vertaa oluen valmistamista ruoanlaittoon:

– Ruokaakin tehdessä tietää, mitä jokin tietty ainesosa vaikuttaa. Samalla tavoin oppii myös oluen teon ja pystyy aikaansaamaan halutun lopputuloksen.

Mallaskuun Panimossa oluen reseptin suunnittelu aloitetaan paperilta.

– Suurin piirtein tiedetään, mitä makua mikäkin mallas tuo. Meidän tuotteista löytyy Hyvää Suomesta -merkki ja tuotteissa on 95 % kotimaisuusaste. Humala ja hiiva ovat ainoita, jotka ovat peräisin ulkomailta.

Suunnitelmissa matkailupuolen kehittäminen

Yritys ei ole keskittynyt ainoastaan oluen valmistamiseen, vaan 10–40 hengen ryhmille järjestetään panimokierroksia ja muille toimijoille vuokrataan tynnyreitä sekä hanoja.

– Lisäksi olutpulloihin on mahdollista saada oma etiketti, mikäli haluaa antaa niitä esimerkiksi yrityslahjoiksi. Olemme tehneet myös erilaisia yksilöityjä 6- ja 12-päkkejä asiakkaan haluamilla painatuksilla.

Töitä paiskitaan kovalla tahdilla. Tulevaisuuden suunnitelmissa siintää panimon ympäristön muokkaaminen.

– Tarkoituksena on kehittää matkailupuolta ja perustaa kahvila ja kokoustilat tähän samaan pihapiiriin, valottaa Salomäki.

Vaikka yrityksessä pitää kiirettä joulukuussa ja suunnitelmia on tulevaan, joulu on kuitenkin rauhoittumisen aikaa.

– Omiin jouluperinteisiin kuuluvat kinkunpaisto, kuusenhaku ja joulusauna. Joulua vietetään perinteisesti lähisuvun ympäröimänä. Lasten jouluilo tekee joulusta joulun!

 

Posted in