Leader-ryhmät ruokkivat kehittämisintoa

Eteläpohjalaiset Leader-ryhmät rahoittavat vuosittain noin 5 miljoonalla eurolla paikallisten asukkaiden ja yrittäjien kehittämishankkeita.

Leader-ryhmä aktivoi, innostaa, tiedottaa, kouluttaa ja toimii hankkeiden toteuttajien apuna. Kaikki neuvontapalvelut ovat maksuttomia.

Jos siis haluat kehittää omaa lähiympäristöäsi, voit olla yhteydessä oman alueesi Leader-ryhmään. Oli kyseessä sitten harrastusmahdollisuuksien parantaminen tai elinkeinojen kehittäminen, me autamme sinua eteenpäin.

 

paree-maaseutu-nuoli
viestinta-ikoni

Etelä-Pohjanmaalla elää yrittelijäitä ihmisiä. Juuri tätä omatoimisuutta Leader-ryhmät ruokkivat myöntämällä rahoitusta yrittäjien, yhdistysten sekä muiden yhteisöjen projekteille. Leader-ryhmät ovat paikallisia kehittämisyhdistyksiä, joita on Etelä-Pohjanmaalla neljä, Suomessa 54 ja koko Euroopassa yli 2 000.

Eteläpohjalaiset Leader-ryhmät ovat ruokkineet paikallisten ihmisten kehittämisintoa jo 20 vuoden ajan.

Ideasta todeksi

Leader-toiminta perustuu siihen, että paikalliset ihmiset tietävät itse parhaiten, miten omaa kotiseutua tulisi kehittää. Kun päätöksenteko karkaa yhä kauemmas, on hankkeen toteuttaminen yksi vaihtoehto vaikuttaa suoraan kotiseudun asioihin. Motivaattorina toimii rahoitus, jonka vastineeksi asukkaat antavat omaa aikaansa.

Ennätyspotti poikimaan

Tällä hetkellä eteläpohjalaisilla Leader-ryhmillä on jaettavissa 26 miljoonaa euroa. Rahoituksesta puolet ohjataan paikallisille pienyrittäjille. Loput käytetään alueen tarpeista nousseisiin hankkeisiin.

 

Lähipalvelua parhaimmillaan

Näin Leader-ryhmä toimii: Jokaisella ryhmällä on oma hallitus, joka päättää rahoitettavista hankkeista ja yritystuista. Hallituksessa on edustus alueen jokaisesta kunnasta. Leader-toiminta onkin lähidemokratiaa parhaimmillaan, sillä myös päätökset tehdään lähellä alueen asukkaita.

20 000 toteutunutta kehittämisideaa

Jokainen, joka haluaa kehittää omaa elinympäristöään, voi olla yhteydessä oman alueensa Leader-ryhmään. Oli kyseessä sitten harrastusmahdollisuuksien parantaminen tai elinkeinojen kehittäminen, me autamme paikallisia asukkaita ja toimijoita eteenpäin kehittämistarpeiden kanssa. Tarpeisiin on myös vastattu, sillä kuluneen 20 vuoden aikana kehittämisideoita on toteutettu Leader-toiminnan avulla yli 20 000.

ELY-sivu_kurkkaa-symboli

Kurkkaa yhteystiedot ja ota yhteyttä kehittämisen merkeissä