Yrittäjyyttä jo nuoresta pitäen

5.9. vietetään Suomessa Yrittäjän päivää.

Nuorena se vitsa on väännettävä, kuuluu vanha sananlasku. Jos olet 13–28-vuotias nuori ja haluat kokeilla yrittäjyyttä, 4H-yhdistyksen kautta yrittäjyyteen tutustuminen on varsin helppoa. Näin ovat Suomessa tehneet jo useat sadat nuoret. Etelä- Pohjanmaan alueelta löytyy tälläkin hetkellä kymmeniä aktiivisia 4H-yrittäjiä.

4H-yhdistys on perustettu lapsia ja nuoria varten ja toimintaa löytyy lähes jokaisesta Suomen kunnasta. 4H antaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien.

-Yritysidea voi olla melkein mikä tahansa, mutta toimivia yrityksiä on esimerkiksi sellaiset, jotka kauppaavat jotain konkreettista. Esimerkiksi klapikauppaa tai vaikka kauneusalan palveluja tarjoavia 4H-yrityksiä toimii tällä hetkellä alueellamme, Seinäjoen 4H-yhdistyksen yrityskoordinaattori Mari Viljanmaa

4H-yritys tarjoaa toimintamallin, joka mahdollistaa yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yrityksen perustamiseen, suunnitteluun ja pyörittämiseen liittyy monia asioita, joissa yhdistys auttaa nuoria kaikissa vaiheissa. Lisäksi tarvitaan aikuinen yritysohjaajaksi. Hän voi olla nuoren vanhempi, sukulainen tai paikallinen yrittäjä.

Yhdistys järjestää yrittäjyyskoulutusta ja 4H-yrittäjillä on mahdollisuus verkostoitumiseen 4H Business Lab tiloissa. Business Lab on nykyaikaisella teknologialla varustettu oppimisen ja tiedonvälityksen tila, jossa nuoret 4H-yrittäjät voivat kohdata toisensa. Nuorilla on mahdollisuus verkostoitua, kehittää omaa osaamistaan ja yritystoimintaansa.

4H-yrittäjillä on oma markkinapaikka, 4H-yritystori, josta työlle saattaa löytyä tekijä. 4H-yrittäjänä toimimisesta voi myös saada 7 opintopistettä, kun nuori saavuttaa tietyt osaamisen kriteerit.

Haastattelimme kahta nuorta kauhajokelaista 4H- yrittäjää Minja Pääkköstä ja Henri Korpea.

Kuka olet?

-Olen Minja Pääkkönen, 16 vuotta. Aloitan lähihoitajaopinnot elokuussa Seinäjoella, kotipaikkani on Päntäneellä.

Millainen 4H-yritys sinulla on ja kauanko olet toiminut 4H-yrittäjänä?

-Olen toiminut 4H-yrittäjänä vuodesta 2017 lähtien. 4H-yritykseni, Minja auttaa ja hoivaa, on toiminut hyvin laajalla skaalalla. Perustaessani 4H-yritystä ajattelin tekeväni lähinnä lastenhoitokeikkoja, mutta kokemuksia on tullut myös kahvituksista ja puutarhanhoidosta.

Mitä olet oppinut 4H-yrittäjänä ja mistä kiinnostus yrittämistä kohtaan heräsi? -Koen että olen ihmisenä avoin sekä nopea oppimaan. Pidän erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä ja juuri siksi 4H-yrittäjyys on sopinut minulle todella hyvin. 4H-yrittäjänä olen oppinut arvostamaan sitä vastuuta, joka minulle suodaan, kun omat lapset ja koti jätetään nuoren hoiviin. Olen oppinut luottamaan myös itseeni enemmän. Kiinnostukseni 4H-yrittämistä kohtaan heräsi Facebookissa nähdystä 4H:n mainoksesta.

Kuka olet?

– Olen Henri Korpi, 20-vuotias, koulutukseltani media-assistentti ja nykyään myös taistelukamerakuvaaja.

Millainen 4H-yritys sinulla on ja kauanko olet toiminut 4H-yrittäjänä?

– Minulla on pienestä pitäen ollut pieni kiinnostus yrittämistä kohtaan. Reilu kaksi vuotta sitten 4H:n toiminnanjohtaja sai minut tekemään lopullisen päätöksen ryhtyä 4H-yrittäjäksi, siitä lähtien olen toiminut 4H-yrittäjänä ja päivääkään en ole katunut. Ikuinen Hetki, 4H-yritykseni, tarjoaa valo- ja videokuvauspalveluita, kuten muoto- ja tapahtumakuvausta. Yhdistyksille ja yritykselle toteutan erilaisia mainos- ja tuotekuvauksia. Näiden töiden ohella olen tehnyt myös graafista suunnittelua

Mitä olet oppinut 4H-yrittäjänä ja mistä kiinnostus yrittämistä kohtaan heräsi?

-4H-yrittäjänä olen oppinut tietysti pyörittämään omaa yritystä ja oppinut, miten rakennetaan tyhjästä juuri oman näköinen yritys. Markkinointi ja asiakaspalvelu ovat tulleet tietysti tutuiksi: koko se ostostapahtuma siitä lähtien kun asiakas ottaa ensimmäisen kerran yhteyttä ja lopuksi saa kuvat itselleen. Yrittäjyys on tuntunut minulle aina omalta jutulta ja siksi 4H-yrittäjyys tuntuikin hyvältä idealta, sillä tiesin että se on turvallinen ja hyvä tapa koittaa miten yrittäjyys sopii itselle ilman sen suurempia riskejä ja paperisotkuja. Jos toteaa, ettei tämä olekaan oma juttu, on helppo lopettaa.

Kuvat: Henri Korpi, Ikuinen Hetki

Posted in